Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000
Savez za Koordinaciju bošnjačkih nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) najoštrije osuđuje medijski linč koji se ovih dana vodi po medijima u manjem bosanskohercegovačkom entietu RS, ali i u srbijanskim medijima protiv Nezim ef. Halilovića – Muderisa, hatiba Džamije Kralj Fahd Sarajevo.
 
Iako znamo da su u manjem entitetu većina medija u službi Dodikovog režima i da je tamo poodavno  medijski mrak u kome se plasiraju informacije koje su u službi očuvanja režima, takav oblik cenzure nije i neće biti moguće prenijeti na ostali dio Bosne i Hercegovine. Kao Država koja se zalaže za demokratiju, poštivanje ljudskih prava, medijske slobode, a posebno slobodu vjere i izražavanja smatramo da nema mjesta i da je potpuno neprihvatljivo da se neko, pa bio to i Dodikov režim uzima sebi za pravo da analizira i govori šta treba, a šta ne treba da govori jedan imam tokom hutbe! Previše je pa makar to bilo i od režima iz Banja Luke!
Kada je riječ o Muderisovom govoru koji se ticao  revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i ukazivanja na njene konotacije, smatramo da jedan vjerski autoritet ima pravo i odgovornost da se bavi složenim pitanjima i da iznosi stavove, pa makar to bilo i onda kada je u pitanju revizija tužbe.
 
Koordinacija BNVO podržava izneseni stav uvaženog Muderrisa da advokat Bosne i Hercegovine Sakib Softić treba da pokrene revizuju tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom pravde u Hagu. Razloga za ovakav stav ima isuviše mnogo; prije svega vidjeli smo da se i dvadeset godina poslije Dejtona Dodikov režim osporava presude koje su donesene za genocid, dakle, zvanična politika do dan danas  nije priznala genocid, niti  se distancirala od zločina. Drugo, svjedoci smo da se na sportskim nadmetanjima mogu čuti pokliči: „Nož žica Srebrenica“, na ovakvim i sličnim parolama odgajaju se mlade generacije Srba! Takoder, zvanični Beograd aktivno učestvuje u politici koju vodi Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje Bosne i Hercegovine. Srbija podržava svaki vid destabilizacije naše zemlje i nikada nije odustala od teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini.
 
Osim toga, u srpskom narodu nije došlo do katarze za počinjena zlodjela, već naprotiv, Bošnjacima i Hrvatima u manjem entitetu ugrožena su prava kao konstitutivnih naroda. Pa sjetite se da se u obrazovnom sistemu RS djeci ne dozvoljava da uče na maternjem jeziku. Boli činjenica da se u zadnje vrijeme nagrađuju presuđeni zločinci i nastavlja sa veličanjem lika i djela Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca. Postoji jako mnogo i drugih razloga zašto je potrebno uraditi reviziju, a Tomašica nas na to posebno obavezuje i  njeni skeleti nam neće halaliti ukoliko mi to ne uradimo!
 
Pozivamo bošnjačke lidere da nastave borbu za istinu, pa i putem revizije tužbe! Smatramo da režim Slobodana Miloševića koji je optužen za zločine i Dodikov režim koji veliča ta zlodjela ne može se poraziti osim  pred  međunarodnim pravnim  instancama i da bi revizija tužbe pomogla da se dođe do istine, bez čega ne može biti istinskog pomirenja među narodima.