Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Dokumentarni film "Nana Fata – bosanska heroina" premijerno je prikazan večeras u sali Memorijalnog centra Kovači.

Fata Orlović, u prepunoj sali Centra, dočekana je dugim aplauzom, a mnogi su iskoristili priliku da joj priđu i pozdrave se.

Ona se zahvaila ljudima koji su odlučili da snime film o njenoj borbi jer će se tako na daleko čuti za njenu borbu.

- Jeste mi teško, 15 godina valja ovu borbu voditi. Ali uz lijepog Allaha i dobre ljude, nadam se da će biti bolje, ako Bog da, i da istrajem na svom. Ono nije potrebno, nikada nije ni trebalo. Što su pravili? Ja sam odgovarala i išla tri puta na suđenje što sam nacionalista. A kako ću biti nacionalista što hoću svoju avliju, a on nije nacionalista što je napravio u mojoj avliji i pobio toliku moju familiju? Kako on nije nacionalista i neće da ga kazne, nego kažnjavaju mene - rekla je nana Fata.

Dok je ovakve politike u BiH, ne vjeruje da će ukloniti crkvu, nego tek kada vidi da su se popeli na nju i počeli je uklanjati. 

Ona želi samo svoju avliju natrag.

Naglašava da u crkvu niko i ne dolazi jer u njenom selu i okolini ne žive Srbi, i pita se zašto crkvu nisu pravili na svojoj zemlji.

- Nisu je ondje trebali praviti i svaka čast svakome. Ja poštujem crkvu, meni ne smeta, ali neka je nose na svoje. Ja da znam da su ubili Srbe, a napravili džamiju nikada ne bih klanjala u njoj jer krv je svačija jednaka - kazala je Orlović.

Enes Hotić, autor filma, zahvalio se prisutnima na dolasku posebno jer film govori o borbi jedne hrabre žene.

- Film oslikava svu bol i nedaće sa kojima se susreću povratnici u manji bh. entitet. Nana Fata je reprezentativan primjer te manjinske grupe - kazao je Hotić.

Mirsad Spahić, predsjednik Udruženja SBNO, zahvalio se Fati Orlović što nije nikad posustala.

- Snimili smo ovaj film kako bismo budućim generacijama sačuvali uspomenu na život i djelo nane Fate. Ali istovremeno smo htjeli da skrenemo pažnju međunarodne zajednice na nepravdu koja se i dalje dešava - kazao je Spahić.

Poseban gost premijere bio je i crnogorski mitropolit Mihajlo, te Mustafa ef. Cerić.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, doputovao je iz Crne Gore, kako bi upoznao ovu plemenitu i dobru ženu.

Podsjetio je da je i u Crnoj Gori aktuelan sličan problem jer je na planini Rumiji iznad Bara, prema Albaniji, Srpska pravoslavna crkva postavila objekat crkve, "srpske osmatračnice“, kako je on naziva.

Istakao je da će prije nana Fata istjerati građevinu iz njenog dvorišta, čiji objekat mitropolit naziva i nacionalističkom provokacijom i "skalamerijom“ budući da je bespravno podignut, nego što će Crnogorci riješiti njihov problem na Rumiji.

Ukazao joj je poštovanje i podršku da ustraje u dugogodišnjem nastojanju i pravnoj bici za izmiještanje iz njenog dvorišta bespravno izgrađene pravoslavne crkve. 

Dokumentarni film ”Nana Fata – bosanska heroina” govori o sizifovskoj borbi utjelovljenoj u slučaju starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca. Potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. 

Ovo je reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosansko-hercegovački entitet.

Autor filma je Enes Hotić, za produkciju je zaslužna ExitMedi, a a film je snimljen u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija.

(Avaz.ba)

bwd  Set 1/2  fwd

Savez bošnjačkih NVO u Kalesiji obilježio 15. april...

Sinoć je Kalesiji održana tribina u povodu Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tribinu je organizovao Savez bošnjačkih NVO u...

Nana Fata Orlović na svečanosti obilježavanja 10....

U Srebrenici je, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečnost u povodu obilježavanja 10. godišnjice rada Saveza i Dana...

Savez bošnjačkih NVO: Kako se oduprijeti sve jačim...

Kako se oduprijeti sve jačim udarima na BiH koji, potaknuti kroz velikodržavne projekte iz susjedstva, sve intenzivnije razjedaju...

Dan državnosti - Održana svečana akademija u povodu...

Danas je u Doboju, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečana akademija u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i...