Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Savez BNVO je nastavio sa promocijom svog filma po BiH. Nakon premijere u Sarajevu, te prikazivanja u Maglaju i Bihaću, na red je došao i Mostar.

I to ne na neki običan dan, običan datum, već  na dan obilježavanja godišnjice Armije Republike BiH, 15. april. Armija Republike BiH bila je, i ostat će to, ako Bog da, garant opstojnosti države BiH i njenog najbrojnijeg naroda – Bošnjaka.

Kao da su se susrela  dva simbola bošnjačkog prkosa i otpora na jednom mjestu. Ovaj put u hercegovačkom središtu. Armija Republike BiH kao simbol  otpora oružanoj agresiji na BiH, te nana Fata kao simbol bošnjačkog otpora spram aparthejda koji se nakon rata sprovodi u manjem bh. enitetu nad Bošnjacima.

Savez BNVO, pored toga što je uložio mnogo toga u  samo  snimanje filma, ne žali truda da ovaj  eklatantan primjer obespravljenosti Bošnjaka i bespravne uzurpacije bošnjačke imovine u manjem bh. entitetu, bude prezentiran što većem broju ljudi širom BiH. Za ovu priliku  Savez BNVO partnera pri realizaciji ove promocije našao je u direktoru osnovne škole „ Mujaga Komadina“ u Mostaru. Direktor Semir Šejtanić i članovi Saveza BNVO sa hercegovačke regije, potrudili su se da se promocija filma organizira na najvišem nivou u sali Narodnog pozorišta Mostar.

U Sali ispunjenoj do posljednjeg mjesta građanima grada Mostara, mogli su se vidjeti predstavnici kulturnog i vjerskog života Hercegovine. Prisutnima su se obratili dr Adem Zalihić, potpredsjednik Saveza BNVO i autor filma Enes Hotić. Zalihić je naglasio važnost ovog projekta, trud i energiju koju je Savez uložio da se realizira ovako jedan projekat važan za Bošnjake, jer će nana Fata ostati  kao paradigma bošnjačkog otpora i prkosa budućim generacijama, paradigma kako  bošnjački ponos nema cijenu. Ovaj film Saveza BNVO će zasigurno doprijenijeti da se slučaj bespravno izgrađene crkve u avliji nane Fate otrgne od zaborava, kako bi buduće generacije mogle izvlačiti poruke i pouke za sebe. Hotić je podsjetio da ideologije koje se dovele do agresije na BiH, još uvijek su žive i aktivne, te da današnjim, nešto perfidnijim metodama u odnosu na one iz devedesetih godina prošlog stoljeća, dovode do aparthejda nad povratnicima, Bošnjacima u manji BH entitet.

bwd  Set 1/3  fwd

Savez bošnjačkih NVO u Kalesiji obilježio 15. april...

Sinoć je Kalesiji održana tribina u povodu Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tribinu je organizovao Savez bošnjačkih NVO u...

Nana Fata Orlović na svečanosti obilježavanja 10....

U Srebrenici je, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečnost u povodu obilježavanja 10. godišnjice rada Saveza i Dana...

Savez bošnjačkih NVO: Kako se oduprijeti sve jačim...

Kako se oduprijeti sve jačim udarima na BiH koji, potaknuti kroz velikodržavne projekte iz susjedstva, sve intenzivnije razjedaju...

Dan državnosti - Održana svečana akademija u povodu...

Danas je u Doboju, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečana akademija u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i...