Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Okrugli sto o temi "Armija i MUP Republike Bosne i Hercegovine - stubovi odbrane države Bosne i Hercegovine" održan je danas u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu.

Organizator okruglog stola je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija (NVO) Bosne i Hercegovine, a generalni pokrovitelj je Federalno ministarstvo za pitanja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Prema riječima organizatora, cilj ovog okruglog stola je afirmacija časne odbrane domovine od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine i vrijednosti otpora agresiji od 1992. do 1995.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio predsjednik Saveza bošnjačkih NVO mr. Mirsad Spahić koji je podsjetio na važnost njegovanja kulture sjećanja.

mirsadspahic

- Rad na treba biti naša institucionalna i stalna briga. Svojevremeno je Alija rekao priču o zaboravu smo slušali 40 godina, nakon čega je slijedio genocid. Nije nam pomoglo to što smo zaboravili vlastitu prošlo, pa čak i ime. Oni koji ne pamte svoju prošlo, nerijetko su osuđeni na nestanak - rekao je mr. Spahić.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca Mirza Terzo je istakao da se značaj ovakvih skupova ogleda i u tome što su oni odgovor na određene intencije omalovažavanja Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

mirzaterzo

- Svi pripadnici znaju šta je istina, svi znamo za časnu borbu. Uvijek se, međutim, nađu oni koji bi to omalovažili ili nas ušutkali. Mi imamo razloga ponositi se Armijom i MUP-om Republike Bosne i Hercegovine, te onime što su njihovi pripadnici radili i rade danas - istakao je Terzo.

Nezim Halilović Muderris, ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade poručio je kako je u kontekstu različitih narativa, značajno prisjećati se herojstva pokazanog prilikom odbrane Bosne i Hercegovine.

muderris

- Okrugli sto potvrđuje i opredijeljenost da njegujemo kulturu sjećanja. Važno je i to da ne budemo oni koji grade kult žrtve od našeg naroda. Prema preusdama, mi jesmo žrtve oružane agresije, ali je važno da prilikom pamćenja podataka o agresiji govorimo o herojstvima na osnovu historijskih činjenica i našeg ličnog iskustva - kazao je Muderris.

Bivši ministar MUP-a Republike Bosne i Hercegovine Avdo Hebib je prema vlastitom iskustvu predstavio referat o ulozi policije u pripremi za odbranu i u odbrani Bosne i Hercegovine.

hebib

- Policija je bila jedina koja je organizovala narod i branila državu do 15. aprila kada je formirana naša Armija koja je časno preuzela ulogu, te dovela do onoga čemu svijet nije mogao vjerovati da će se dogoditi zbog dominacije agresora. Do samog formiranja Armije, mi smo već imali više od dvadeset poginulih policajaca - kazao je između ostalog Hebib.

U formi video-prezentacije prikazano je i izlaganje prof. dr. Nermina Lapandića koji nije mogao prisustvovati događaju zbog smrtnog slučaja u porodici.

prezentacija

- Dogovor o podjeli Bosne i Hercegovine nije uspio, ali je proveden rat protiv nje - istakao je dr. Lapandić analizirajući detalje pripreme agresije, te planove i ambicije agresorskih strana.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine prof. dr. Selmo Cikotić nastupio je sa tezom da je Armija odbranila nade i perspektive Bosne i Hercegovine.

selmo

- Mnogo kazanih činjenica su faktografski korisne, a historiziranje agresije će umnogome utjecati na našu budućnost. Ovdje se na prvi pogled govori o prošlosti, ali mi suštinski govorimo o onome šta smo danas i onome što ćemo biti sutra - poručio je dr. Cikotić.

U okviru okruglog stola premijerno je prikazan kratkometražni dokumentarni film "Uloga Armije i MUP-a RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine".

ostol

(Preporod.info)

 

Dan državnosti - Održana svečana akademija u povodu...

Danas je u Doboju, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečana akademija u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i...

Pozivnica na SVEČANU AKADEMIJU i DRUŽENJE članica...

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine Savez bošnjačkih nevladinih organizacija BiH organizuje: SVEČANU AKADEMIJU i...

VIJEĆE SAVEZA BOŠNJAČKIH NVO ODRŽALO REDOVNU...

U ponedjeljak je u Živinicama održana redovna sjednica Vijeća Saveza bošnjačkih NVO. Domaćin sastanka je bilo Udruženje "Izvor Selsebil"...