Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000
 
Proteklog vikenda su predstavnici Saveza bošnjačkih NVO boravili u Krajini kako bi realizovali humanitarnu akciju pomoći migrantima koji borave u kampu Lipa.
 
Kordinator realizacije pomoći je bio prof. Zijad Hasanović iz Zenice, koji je zajedno sa svojim prijateljima i donatorima Bošnjacima iz Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa Selmom Imširevićem koji je bio organizator akcije. Tom prilikom je u kampu i izvan kampa podijeljeno 200 toplih obroka i novu zimsku odjeću za sve uzraste.
 
Povod za organizaciju akcije su bile slike i vijesti koje u zadnje vrijeme obilaze svijet iz Krajine, a koje ukazuju na humanitarnu katastrofu i nehumane uslove preživljavanja migranata u prolazu kroz Bosnu i Hercegovinu. U zimskim danima kada je zemlja prekrivena snijegom ljudi se kupaju na ledini, hodaju u ljetnim papučama i bosi, gladni i iznemogli i pod šatorima u šumama, spavaju pod vedrim nebom i to sve na pragu Evrope i 21. milenija. Upravo te i takve slike svjedoče o krahu ljudskosti, humanizma, solidarnosti, morala i to ne samo Evrope, nego i nas stanovništva ove zemlje.
 
Ova akcija, jedna u nizu čiji su kreatori Bošnjaci pomalo spašava kolektivnu svijest i odgovornost svih nas. Bilo bi velika greška ali i grijeh ne spomenuti veliko krajiško srce, ne spomenuti da su naši Krajišnici položili još jedan ispit iz humanizma, jer su sami sebi prepušteni i nose se sa ovim globalnim problemom zvani migracije. Svi oni ovih dana, sedmica i mjeseci najdirektnije pomažu migrantima i čini se da su u tome dali svoj maksimum.
Zahvaljujemo se svim onima koji su pomogli ili još uvijek pomažu migrantima uključujući i članovima Saveza bošnjačkih NVO.
kamplipa2021
 

Savez bošnjačkih NVO u Kalesiji obilježio 15. april...

Sinoć je Kalesiji održana tribina u povodu Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tribinu je organizovao Savez bošnjačkih NVO u...

Nana Fata Orlović na svečanosti obilježavanja 10....

U Srebrenici je, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečnost u povodu obilježavanja 10. godišnjice rada Saveza i Dana...

Savez bošnjačkih NVO: Kako se oduprijeti sve jačim...

Kako se oduprijeti sve jačim udarima na BiH koji, potaknuti kroz velikodržavne projekte iz susjedstva, sve intenzivnije razjedaju...

Dan državnosti - Održana svečana akademija u povodu...

Danas je u Doboju, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečana akademija u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i...