Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Sansom Mostu u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i Saveza bošnjačkih navladinih organizacija održana je javna tribina na temu: Moja domovina Bosna i Hercegovina.

Tribina je održana 21. februara sa početkom u 19.00 sati u prostoru gradske Hamzibegove džamije, a gosti predavači su bili penzionisani general AR BiH gosp. Fikret Čuskić i gosp. Jusuf Bajraktarević autor knjige Radi tebe. Moderator i uvodničar tribine je bio mr. Husein ef. Kovačević imam u Hamzibegovom džematu.

Gosp. Čuskić je u svom izlaganju prisutne podsjetio na definiciju i historijat pojmova domovina i država, sa posebnim osvrtom na državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine. U  nastavku izlaganja general Čuskić je govorio o počecima organiziranja otpora 1992. godine kao i o nekim važnim momentima oslobodilačkog puta 17. viteške krajiške brigade čiji komadant je bio.

Gosp. Bajraktarević predstavljajući svoju knjigu Radi tebe govorio je o svijetlim primjerima ljudi koji su kao dobrovoljci došli te 1992. i 1993. godine iz Europe u Bosnu i Hercegovinu i priključili se pokretu otpora agresoru.

Autor je u knjizi sakupio više od 30 ličnih kazivanja dobrovoljaca koji su tih ratnih godina došli iz Europe u Bihaćki okrug i priključili se odbrani Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je to samo malo broj od procijenjenih 1300 do 1500 dobrovoljaca. Osim spomenutih druge grupe dobrovoljaca, naročito krajišnika, uspjele su doći do Srednje Bosne, Sarajeva i Goražda gdje su također dali nemjerljiv doprinos odbrani.

Prisutni su na kraju javne tribine mogli kupiti knjigu Radi tebe po promotivnoj cijeni.

Muris Avdić (nasevijesti.com)

Savez bošnjačkih NVO u Kalesiji obilježio 15. april...

Sinoć je Kalesiji održana tribina u povodu Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tribinu je organizovao Savez bošnjačkih NVO u...

Nana Fata Orlović na svečanosti obilježavanja 10....

U Srebrenici je, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečnost u povodu obilježavanja 10. godišnjice rada Saveza i Dana...

Savez bošnjačkih NVO: Kako se oduprijeti sve jačim...

Kako se oduprijeti sve jačim udarima na BiH koji, potaknuti kroz velikodržavne projekte iz susjedstva, sve intenzivnije razjedaju...

Dan državnosti - Održana svečana akademija u povodu...

Danas je u Doboju, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečana akademija u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i...