Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Sedmi susreti Bošnjačkih Nevladinih organizacija održani su u subotu u BKC-u u Živinicama. Organizator susreta i ove godine bio je Savez Bošnjačkih NVO. Savez je iz godine u godinu jačao a danas okuplja 70 članica iz cijele Bosne i Hercegovine.

Piše: Amina Bešo

Na samom početku ovog susreta prikazan je film o nani Fati Orlović. Iz saveza ističu da je ovaj film njihov najveći dosadašnji projekat, a susretu je prisustvovalo nekoliko stotina građana, gostiju i predstavnika organizacija članica.

Okupili su se kažu s namjerom da unaprijede opće dobro, da razgovaraju o novim idejima i projektima, te da rade na jačanju kapaciteta Bosne i Hercegovine.

S druge strane okupili su se i da odgovore na dio problema ili bolje rečeno izazova, ali i zahtjeva i potreba  koje nam vrijeme i okolnosti nameću.

U ovom vremenu, kako na pojedinačnom, tako i na kolektivnom planu, imali smo dobrih rezultata. Danas imamo ostvarenja na koja trebamo biti ponosni. Imamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i bez obzira na očite slabosti u funkcionisanju, ona nam je najbolja i mi nemamo druge. Kao bošnjački narod, danas se uspravljamo i, pored ostalog, na mnogim poljima jačamo.

Svakako, imamo mi i velikih slabosti, dilema, problema i izazova za koje još nismo našli rješenja. „kaže Mirsad Spahić predsjednik mreže Bošnjačkih nevladinih organizacija.

U Bosni i Hercegovini mnogo je registrovanih udruženja i nevladinih organizacija.

asigurno da je to jedan potencijal koji bi mogao učiniti veoma mnogo, ali neke od tih organizacija, da budemo iskreni,  samo su trag na papiru. No, ono što je bitno, Bošnjaci su dobili jednu organizaciju koja stremi biti vodilja i servis drugima.

Naime, u poratnom periodu, tačnije 2013. godine, na prijedlog udruženja Prosvjetitelj iz Srebrenice, došlo je do formiranja Koordinacije BNVO; danas Saveza bošnjačkih nevladinih udruženja, asocijacije bošnjačkog nevladinog sektora iz cijele nam države koja je registrovana u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

Kao takvi su unikat i ponosni na tu činjenicu. Sigurno je da Bošnjacima treba asocijacija kao što je Savez i  mnogo je argumenta koji to potvrđuju.

  • Uglavnom, imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni našim radom. Prije svega, da smo opstali i da imamo kontinuitet u radu je jedna velika stvar. Posebno smo uradili mnogo posla na terenu. Radi podsjećanja, bili smo prvi, često puta i jedini, tamo gdje su ugrožena prava naših povratnika u manjem bh. entitetu.  Među prvima smo dizali svoj glas u zaštiti naših autoriteta, ali i svih obespravljenih od nasrtaja na njih i njihova djela. Članice našeg Saveza su na terenu i skoro 24 sata bdiju nad potrebama i zahtjevima našega naroda. Obilazimo bh. gradove i tamo organizujemo sastanke. „-kaže Mirsad

Snimili su veliki dokumentarno-igrani film o  heroini Nani Fati Orlović.

Sve članice su prisutne na kolektivnoj dzenazi u Potočarima, a već tradicionalno svake godine učestvuju i na Maršu mira. Uz spomenuto, članice Saveza imaju i veliki broj humanitarnih, kulturnih i drugih  aktivnosti širom Bosne i Hercegovine.

Pored državnih institucija, u kontinuitetu posebnu pažnju, zalaganje i podršku Savez ukazuje Islamskoj zajednici.

Ipak, danas, sedam godina poslije formiranja, Savez još stasava i otvara prostor da se organizacijski, ali što je vrlo bitno, i svojom produktivnošću  još više osnaži i unaprijedi.

  • Naše opredjeljenje je da ubuduće damo prioritet radu na njegovanju zajedništva i saradnje. Osim toga, želimo da budemo korektivni, ali i kohezivni faktor u Bošnjaka, da uspostavljamo saradnju i razumijevanje između drugačijih i onih koji su suprostavljeni, da se borimo protiv sindroma i virusa podjela i štetnih ideologija koje razaraju naše tkivo.“- rekao je Spahić.

Na ovom susretu naglašeno je da su spremni raditi na pomoći državi, našem narodu, ali i svima onima koji doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu.

I sami su svjesni da je pred njima mnogo posla i izazova. Žele biti primjer drugima u radu i djelovanju, biti oni koji će poštivati naše institucije i autoritete, žele biti glas optimizma i nade a ne beznađa.

Kažu da je bitno držati se užeta jedinstva, sloge, uvažavanja i pomaganja.

(Hayat.ba)

Savez bošnjačkih NVO u Kalesiji obilježio 15. april...

Sinoć je Kalesiji održana tribina u povodu Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tribinu je organizovao Savez bošnjačkih NVO u...

Nana Fata Orlović na svečanosti obilježavanja 10....

U Srebrenici je, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečnost u povodu obilježavanja 10. godišnjice rada Saveza i Dana...

Savez bošnjačkih NVO: Kako se oduprijeti sve jačim...

Kako se oduprijeti sve jačim udarima na BiH koji, potaknuti kroz velikodržavne projekte iz susjedstva, sve intenzivnije razjedaju...

Dan državnosti - Održana svečana akademija u povodu...

Danas je u Doboju, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečana akademija u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i...