Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla u utorak 25. juna je predstavljen film “Nana Fata – bosanska heroina“, autora Enesa Hotića.

Organizatori promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Savez bošnjačkih nevladinih organizacija.

Promociji je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, tuzlanski imami i značajan broj građana Tuzle.

O filmu su govorili mr. Mirsad Spahić, predsjednik Saveza bošnjackih nevladinih organizacija, i autor filma Enes Hotić, koji je istakao da je ovo reprezentativan primjer nepravde koja se čini povratničkoj populaciji, ali i primjer o herojskoj borbi nane Fate Orlović protiv nepravde i zuluma koji sprovode vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nad njom i povratnicima.

Snimanje filma o nani Fati Orlović pokrenuo je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otpor i borbu starice Bošnjakinje, koja se godinama bori protiv sistema u bh. entitetu Republika Srpska, kako bi iz njene avlije uklonili bespravno izgrađenu ”inat” crkvu. U njenoj borbi protiv zuluma nana Fata postala je simbolom svim Bošnjacima muslimanima kako se može i treba boriti za djedovinu i domovinu BiH.
Potpuno bespravno Srpska pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena.

Promocija filma „Nana Fata – bosanska heroina“ prva je aktivnost u okviru obilježavanja programa „11. juli u Tuzli“ koja će se prigodnim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu.

(Medzlistuzla.ba)

nanafatatuzlaa2

Savez bošnjačkih NVO: Kako se oduprijeti sve jačim...

Kako se oduprijeti sve jačim udarima na BiH koji, potaknuti kroz velikodržavne projekte iz susjedstva, sve intenzivnije razjedaju...

Dan državnosti - Održana svečana akademija u povodu...

Danas je u Doboju, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečana akademija u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i...

Pozivnica na SVEČANU AKADEMIJU i DRUŽENJE članica...

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine Savez bošnjačkih nevladinih organizacija BiH organizuje: SVEČANU AKADEMIJU i...