Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Savez BNVO je nastavio sa promocijom svog filma po BiH. Nakon premijere u Sarajevu, te prikazivanja u Maglaju i Bihaću, na red je došao i Mostar.

I to ne na neki običan dan, običan datum, već  na dan obilježavanja godišnjice Armije Republike BiH, 15. april. Armija Republike BiH bila je, i ostat će to, ako Bog da, garant opstojnosti države BiH i njenog najbrojnijeg naroda – Bošnjaka.

Kao da su se susrela  dva simbola bošnjačkog prkosa i otpora na jednom mjestu. Ovaj put u hercegovačkom središtu. Armija Republike BiH kao simbol  otpora oružanoj agresiji na BiH, te nana Fata kao simbol bošnjačkog otpora spram aparthejda koji se nakon rata sprovodi u manjem bh. enitetu nad Bošnjacima.

Savez BNVO, pored toga što je uložio mnogo toga u  samo  snimanje filma, ne žali truda da ovaj  eklatantan primjer obespravljenosti Bošnjaka i bespravne uzurpacije bošnjačke imovine u manjem bh. entitetu, bude prezentiran što većem broju ljudi širom BiH. Za ovu priliku  Savez BNVO partnera pri realizaciji ove promocije našao je u direktoru osnovne škole „ Mujaga Komadina“ u Mostaru. Direktor Semir Šejtanić i članovi Saveza BNVO sa hercegovačke regije, potrudili su se da se promocija filma organizira na najvišem nivou u sali Narodnog pozorišta Mostar.

U Sali ispunjenoj do posljednjeg mjesta građanima grada Mostara, mogli su se vidjeti predstavnici kulturnog i vjerskog života Hercegovine. Prisutnima su se obratili dr Adem Zalihić, potpredsjednik Saveza BNVO i autor filma Enes Hotić. Zalihić je naglasio važnost ovog projekta, trud i energiju koju je Savez uložio da se realizira ovako jedan projekat važan za Bošnjake, jer će nana Fata ostati  kao paradigma bošnjačkog otpora i prkosa budućim generacijama, paradigma kako  bošnjački ponos nema cijenu. Ovaj film Saveza BNVO će zasigurno doprijenijeti da se slučaj bespravno izgrađene crkve u avliji nane Fate otrgne od zaborava, kako bi buduće generacije mogle izvlačiti poruke i pouke za sebe. Hotić je podsjetio da ideologije koje se dovele do agresije na BiH, još uvijek su žive i aktivne, te da današnjim, nešto perfidnijim metodama u odnosu na one iz devedesetih godina prošlog stoljeća, dovode do aparthejda nad povratnicima, Bošnjacima u manji BH entitet.

bwd  Set 1/3  fwd

PRINCIPI BOŠNJAČKOG JEDINSTVA: REALNOST ILI...

Subota, 14. maj 2022. godine. Savez bošnjačkih NVO BiH u partnerstvu sa BZK Preporod. {youtube}O7fxGNS6hZw{/youtube}

Savez bošnjačkih NVO pokrenuo humanitarnu akciju...

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija (Savez bošnjačkih NVO) pokrenuo je humanitarnu akciju pomoći narodu Sandžaka, koji je ovih dana...

U Živinicama održani VII susreti bošnjačkih...

U subotu, 22. februara, održani su 7. susreti bošnjačkih nevladinih organizacija u BKC-u u Živinicama. Organizator Susreta je, kao i...

U Sanskom Mostu održana tribina na temu ''Bolest...

U petak, 20.9.2019.god. sa početkom u 19.30h u gradskoj džamiji u Sanskom Mostu održana je javna tribina na temu ˝Bolest nije kraj˝. Gost...