Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju za medije nakon odluke Haškog tribunala da se zahtjev za reviziju odbaci, poručivši da je Sud donio političku odluku.
"Sud nije donio odluku kojom je ova materija regulisana. Sud nije donio odluku jer nije ni razmatrao slučaj. Sud je donio političku odluku i odigrao političku igru. Da se sud oslonio na vlastite dokumente, ne bi mogli osporiti mandat agenta Sakiba Softića. Tražili su od nas zajednički stav, znajući da takvog stava nema", kazao je Izetbegović.

Kazao je da Mladen Ivanić ima pravo na vlastite stavove, ali Sud u Hagu nema.

"Sud je odlučio da zatvori vrata pravdi. Ranija presuda ni približno ne razjašnjava ulogu Miloševićevog režima u ratu u BiH. Učinili smo sve što je u našoj moći da se istina dokaže i da pravda pobijedi", poručio je Izetbegović.

Naglasio je da se zahtjev za reviziju presude odnosio na Srbiju iz vremena vladavine Slobodana Miloševića.

"Ova odluka će donekle smiriti političku krizu, ali ne znam kako će nadoknaditi nepravdu koja se Bošnjacima nanosi. Pola države je etnički očišćeno od Bošnjaka i sada se očekuje da se mi nekome izvinjavamo, da razmišljamo šta će biti sa mnom, s mojoj strankom", naglasio je Izetbegović.

Na pitanje da prokomentariše izjave predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da treba objasniti argumentaciju koja je podnesena Sudu u Hagu, rekao je da Radončić nije relevantan, kao ni njegovi stavovi.

"Radončić je irelevantan, on i njegovi stavovi. On i Emir Suljagić meni ne mogu držati lekcije. Očekivalo se da će se oni okrenuti protiv mene (opozicija). Mnogi su me podržavali u presudi jer se boje bošnjačkog naroda", poručio je Izetbegović.

Kratko je prokomentarisao i dosadašnje stavove člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića, poručivši da ako nije mogao podržati njega i zahtjev za reviziju, mogao je podržati i stajati uz hrvatski korpus naroda koji je prošao slične patnje kao i Bošnjaci.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pod izgovorom da zahtjev nije podnijela zvanična institucija iz BiH.

(Klix.ba)

Dr. Mensur Husić: Strpljivošću i poduzimanjem...

Moralna obaveza naših vlasti, društvenih struktura i pojedinaca je da spriječe monopol nad životnim potrepštinama . Poslanik, a.s., je...

Vijeće Savez bošnjačkih nevladinih udruženja...

Dana 12. 05.2018. godine članovi Vijeća Saveza bošnjačkih nevladinih udruženja posjetili su herojsku Žepu. Posjeta je uslijedila povodom...

Održana 1/5 Skupština Saveza bošnjačkih nevladinih...

Dana, 17.02. 2018. godine Savez bošnjačkih nevladinih udruženja održao je Skupštinu u sali Općinskog vijeća u Sanskom Mostu. Skupština je...

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Prvostepana presuda na koju se čekalo više od dvadeset godina izrečena je danas u...