Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000
 
Proteklog vikenda su predstavnici Saveza bošnjačkih NVO boravili u Krajini kako bi realizovali humanitarnu akciju pomoći migrantima koji borave u kampu Lipa.
 
Kordinator realizacije pomoći je bio prof. Zijad Hasanović iz Zenice, koji je zajedno sa svojim prijateljima i donatorima Bošnjacima iz Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa Selmom Imširevićem koji je bio organizator akcije. Tom prilikom je u kampu i izvan kampa podijeljeno 200 toplih obroka i novu zimsku odjeću za sve uzraste.
 
Povod za organizaciju akcije su bile slike i vijesti koje u zadnje vrijeme obilaze svijet iz Krajine, a koje ukazuju na humanitarnu katastrofu i nehumane uslove preživljavanja migranata u prolazu kroz Bosnu i Hercegovinu. U zimskim danima kada je zemlja prekrivena snijegom ljudi se kupaju na ledini, hodaju u ljetnim papučama i bosi, gladni i iznemogli i pod šatorima u šumama, spavaju pod vedrim nebom i to sve na pragu Evrope i 21. milenija. Upravo te i takve slike svjedoče o krahu ljudskosti, humanizma, solidarnosti, morala i to ne samo Evrope, nego i nas stanovništva ove zemlje.
 
Ova akcija, jedna u nizu čiji su kreatori Bošnjaci pomalo spašava kolektivnu svijest i odgovornost svih nas. Bilo bi velika greška ali i grijeh ne spomenuti veliko krajiško srce, ne spomenuti da su naši Krajišnici položili još jedan ispit iz humanizma, jer su sami sebi prepušteni i nose se sa ovim globalnim problemom zvani migracije. Svi oni ovih dana, sedmica i mjeseci najdirektnije pomažu migrantima i čini se da su u tome dali svoj maksimum.
Zahvaljujemo se svim onima koji su pomogli ili još uvijek pomažu migrantima uključujući i članovima Saveza bošnjačkih NVO.
kamplipa2021
 

PRINCIPI BOŠNJAČKOG JEDINSTVA: REALNOST ILI...

Subota, 14. maj 2022. godine. Savez bošnjačkih NVO BiH u partnerstvu sa BZK Preporod. {youtube}O7fxGNS6hZw{/youtube}

Savez bošnjačkih NVO pokrenuo humanitarnu akciju...

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija (Savez bošnjačkih NVO) pokrenuo je humanitarnu akciju pomoći narodu Sandžaka, koji je ovih dana...

U Živinicama održani VII susreti bošnjačkih...

U subotu, 22. februara, održani su 7. susreti bošnjačkih nevladinih organizacija u BKC-u u Živinicama. Organizator Susreta je, kao i...

U Sanskom Mostu održana tribina na temu ''Bolest...

U petak, 20.9.2019.god. sa početkom u 19.30h u gradskoj džamiji u Sanskom Mostu održana je javna tribina na temu ˝Bolest nije kraj˝. Gost...