Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Sansom Mostu u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i Saveza bošnjačkih navladinih organizacija održana je javna tribina na temu: Moja domovina Bosna i Hercegovina.

Tribina je održana 21. februara sa početkom u 19.00 sati u prostoru gradske Hamzibegove džamije, a gosti predavači su bili penzionisani general AR BiH gosp. Fikret Čuskić i gosp. Jusuf Bajraktarević autor knjige Radi tebe. Moderator i uvodničar tribine je bio mr. Husein ef. Kovačević imam u Hamzibegovom džematu.

Gosp. Čuskić je u svom izlaganju prisutne podsjetio na definiciju i historijat pojmova domovina i država, sa posebnim osvrtom na državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine. U  nastavku izlaganja general Čuskić je govorio o počecima organiziranja otpora 1992. godine kao i o nekim važnim momentima oslobodilačkog puta 17. viteške krajiške brigade čiji komadant je bio.

Gosp. Bajraktarević predstavljajući svoju knjigu Radi tebe govorio je o svijetlim primjerima ljudi koji su kao dobrovoljci došli te 1992. i 1993. godine iz Europe u Bosnu i Hercegovinu i priključili se pokretu otpora agresoru.

Autor je u knjizi sakupio više od 30 ličnih kazivanja dobrovoljaca koji su tih ratnih godina došli iz Europe u Bihaćki okrug i priključili se odbrani Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je to samo malo broj od procijenjenih 1300 do 1500 dobrovoljaca. Osim spomenutih druge grupe dobrovoljaca, naročito krajišnika, uspjele su doći do Srednje Bosne, Sarajeva i Goražda gdje su također dali nemjerljiv doprinos odbrani.

Prisutni su na kraju javne tribine mogli kupiti knjigu Radi tebe po promotivnoj cijeni.

Muris Avdić (nasevijesti.com)

PRINCIPI BOŠNJAČKOG JEDINSTVA: REALNOST ILI...

Subota, 14. maj 2022. godine. Savez bošnjačkih NVO BiH u partnerstvu sa BZK Preporod. {youtube}O7fxGNS6hZw{/youtube}

Savez bošnjačkih NVO pokrenuo humanitarnu akciju...

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija (Savez bošnjačkih NVO) pokrenuo je humanitarnu akciju pomoći narodu Sandžaka, koji je ovih dana...

U Živinicama održani VII susreti bošnjačkih...

U subotu, 22. februara, održani su 7. susreti bošnjačkih nevladinih organizacija u BKC-u u Živinicama. Organizator Susreta je, kao i...

U Sanskom Mostu održana tribina na temu ''Bolest...

U petak, 20.9.2019.god. sa početkom u 19.30h u gradskoj džamiji u Sanskom Mostu održana je javna tribina na temu ˝Bolest nije kraj˝. Gost...