Koordinacija BNVO

Koordinacija bošnjački nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) je osnovana 27. aprila 2013. godine u Srebrenici. Okuplja 55 NVO iz cijele BiH.
Srebrenica
koordinacija.bnvo@gmail.com
000 000 000 000

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Sansom Mostu u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i Saveza bošnjačkih navladinih organizacija održana je javna tribina na temu: Moja domovina Bosna i Hercegovina.

Tribina je održana 21. februara sa početkom u 19.00 sati u prostoru gradske Hamzibegove džamije, a gosti predavači su bili penzionisani general AR BiH gosp. Fikret Čuskić i gosp. Jusuf Bajraktarević autor knjige Radi tebe. Moderator i uvodničar tribine je bio mr. Husein ef. Kovačević imam u Hamzibegovom džematu.

Gosp. Čuskić je u svom izlaganju prisutne podsjetio na definiciju i historijat pojmova domovina i država, sa posebnim osvrtom na državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine. U  nastavku izlaganja general Čuskić je govorio o počecima organiziranja otpora 1992. godine kao i o nekim važnim momentima oslobodilačkog puta 17. viteške krajiške brigade čiji komadant je bio.

Gosp. Bajraktarević predstavljajući svoju knjigu Radi tebe govorio je o svijetlim primjerima ljudi koji su kao dobrovoljci došli te 1992. i 1993. godine iz Europe u Bosnu i Hercegovinu i priključili se pokretu otpora agresoru.

Autor je u knjizi sakupio više od 30 ličnih kazivanja dobrovoljaca koji su tih ratnih godina došli iz Europe u Bihaćki okrug i priključili se odbrani Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je to samo malo broj od procijenjenih 1300 do 1500 dobrovoljaca. Osim spomenutih druge grupe dobrovoljaca, naročito krajišnika, uspjele su doći do Srednje Bosne, Sarajeva i Goražda gdje su također dali nemjerljiv doprinos odbrani.

Prisutni su na kraju javne tribine mogli kupiti knjigu Radi tebe po promotivnoj cijeni.

Muris Avdić (nasevijesti.com)

Savez bošnjačkih NVO pokrenuo humanitarnu akciju...

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija (Savez bošnjačkih NVO) pokrenuo je humanitarnu akciju pomoći narodu Sandžaka, koji je ovih dana...

U Živinicama održani VII susreti bošnjačkih...

U subotu, 22. februara, održani su 7. susreti bošnjačkih nevladinih organizacija u BKC-u u Živinicama. Organizator Susreta je, kao i...

U Sanskom Mostu održana tribina na temu ''Bolest...

U petak, 20.9.2019.god. sa početkom u 19.30h u gradskoj džamiji u Sanskom Mostu održana je javna tribina na temu ˝Bolest nije kraj˝. Gost...